ByYourSideForLife_Logo_v2_-02 (1).png

Kvinnors månatliga blödningar vid mens beror på att livmoderslemhinnan bryts ned. Vid endometrios finns celler och vävnad, liknande de i livmoderslemhinnan, på platser utanför livmodern så som äggstockarna och äggledarna. Varje månad beter sig dessa celler som cellerna inne i livmodern; de byggs upp, bryts ned och blöder. Olikt cellerna i livmodern så har olyckligtvis dessa celler ingenstans att ta vägen, vilket då kan resultera i inflammation, smärta och bildande av ärrvävnad.

 

Endometrios kan drabba kvinnor i alla åldrar, inklusive tonåringar. Det är en kronisk sjukdom som kan finnas kvar även efter klimakteriet. Orsaken till att man får endometrios är okänd, men det finns många olika teorier.

Prata med din vårdgivare om endometrios

Om du misstänker att du har endometrios och det påverkar ditt dagliga liv, då är det kanske dags att ta upp det med en läkare eller sjuksköterska.

 

Även om det just nu inte går att bota endometrios, så finns det några olika behandlingar tillgängliga som kan mildra en del av symtomen. Du och din vårdgivare kan tillsammans komma fram till vilken behandling som passar bäst för dig.